Jamie WinchesterJamie Winchester

Jamie Winchester ott folytatja, ahol abbahagyta de mégsem ugyanúgy. Bár zenekarának magja megegyezik az egykori Jamie-Robi zenekar legénységének felével, szerzett melléjük egy „berúgom az ajtót” típusú, fiatal gitárost (Pásztor Simi) és saját maga helyett egy teljesen más hátterű producert (Moldvai Márk ex-Neo, Mitsoura) kért fel első szólólemezének munkálataira. Az ősszel megjelenő albumot beharangozó első videóklip és a hozzá tartozó dal (The Cracks are Showing - Látszanak a repedések) protest rock-ja radikális változás lesz mindazok számára, akik hősünk munkáját eddig csak a médiából ismerték - de régi rajongói számára is tartalmaz meglepő fordulatokat.

„Egy nagy szakadék szélén állok: sikerült felrobbantani egy sikeres zenei kapcsolatot Hrutka Robival”. mesél a váltás miértjéről Jamie – „Kezdett nagyon veszélyes lenni az egész: tudtuk, hogy minden koncerten telt ház lesz, tudtuk, hogy a felénél eljátsszuk az It's Your Life-ot, a vége felé a Take Me Home-ot, tuti a siker, győzünk és hazamegyünk. Kezdtünk elaludni belül, robotpilótával ment a dolog. Csábított a lehetőség, hogy úgy csináljunk, mint a Nagy Öregek: hátradőlünk, eljátsszuk a slágereket és leadjuk a szép kerek számlát. Ez nem szégyen, viszont mi sosem voltunk megélhetési zenekar. A végén már nem vártam a bulikat, csak mentem "dolgozni". A szétválás bizonyos szempontból nagyon rossz időzítésű volt, mivel kellően kiegyensúlyozottan működtünk - de én híres vagyok arról, hogy csak rosszkor lépek, de azt nagyon lelkesen! Örülök, hogy belevágtam valami újba, fel vagyok pörögve. Írtam 15 dalt, nagy részüket már koncerten is játsszuk, viszem előre az egészet, és még kedvem is van hozzá.”

A debütáló albumra sem kell sokat várni, hiszen a zenekar nyakig van a stúdiómunkába. A 2009. őszén megjelenő lemez különlegessége, hogy noha Jamie már így is számos rangos szerzői elismerés birtokosa (eMeRTON, Artisjus, Jakab Líra díjak), most először készít lemezt úgy, hogy az összes dalt egyedüli szerzőként jegyzi.

A bemutatkozó album hangzását tekintve nem egyszerűen csak a keveréke a Jamie Winchestertől megszokott élőhangszer-centrikus-, valamint a Moldvai Márk-féle elektronikus világnak: a különböző hangszerek, hangok és effektek organikusan illeszkednek egymáshoz, a két sokoldalú hangszerelő-producer az egyes dalokat és azok mondanivalóját állították a középpontba. Izgalmas, eklektikus XXI. századi rocklemez készül, amelyen jól hallható, hogy készítői elejétől a végéig élvezték a munkát.

A zenekar felállása a közönség és a szakma számára is ismerős lehet, melyről így mesél Jamie:
„Négytagú bandáról van szó: a ritmusszekció maradt, hisz Giret Gábor és Kottler Ákos annyira jók együtt és külön-külön is, hogy eszembe sem jutott másokon gondolkodni. Az új gitárosunk Pásztor Sámuel (Simi) az Anna and the Barbiesból, igazi lelkes, nagy hőfokon üzemelő zenész, tele energiával, ötletekkel, nagyon jó zeneszerző és elképesztő nagy énekes... elájultam tőle! A Robival való szétválás után egyértelmű volt az új irány: hangos, olykor punkos gitártémák viszik a dalokat, ami lehet hogy sokaknak furcsa lesz, de mi nagyon élvezzük. Ráadásul most történik meg először, hogy a dalok megírása után háttérbe vonulhatok és hagyom, hogy a többiek formálják, hogy merre menjen. Nagyon izgalmas zene születik így!”

Bár Jamie egyes dalaiban eddig is visszaköszöntek a világ történései, az új dal (The Cracks are Showing - Látszanak a repedések) kifejezetten politikus hangvételű.

„Még a válság elött kezdett összeállni ez a dal, de már akkor is nyomasztott ez a gondolat, hogy: "esik szét az egész". A kapitalizmusból intézményes mohóság lett, ahol bármit szabad ha pénz lesz belőle. A politika már csak szinészkedés és hazudozás, a 24 orás hircsatornák cirkuszt csinálnak mindenből, és minden felett Szent Grálként áll a "növekedés". Minden rendben, ha minden évben, hónapban percben tudunk X% "növekedést" mutatni. Pedig nem nő semmi: Sem a bolygó, sem az olajtartalék, sem a vizállomány, sem az erdők mérete. Csak a fogyasztás nő. És az eredménye ennek a sok növekedésnek és fejlődésnek? Semmi, sőt a helyzet egyre rosszabb: egyre több a háború, a szegény, az elnyomott, a munkanélküli. A rendszer már nem működik, mégis ragaszkodunk hozzá.”
 

1970-ben született Bangorban (kisváros Belfast mellett, az ír tengerparton). 1977-ben családjával elköltöztek Bécsbe és onnan járt bentlakásos iskolákba Dublinba, majd később Cambridge-be, ahol az első iskolai zenekarát is megalapította.
Bécs után 1986-ban Budapestre költözött a család. Jamie 1988-ban költözött Budapestre, az érettségi után.


1989-ben kezdett dolgozni egy koncertszervező cégnél:
Csúcspontok:
• Pink Floyd [Athén]
• Rolling Stones [Prága]
• U2 [Népstadion]
• Stevie Wonder [Athén]
• AC/DC [Katowice]
• Joe Cocker [Salzburg]

Mélypontok:
• Alice Cooper [Belgrád]
• Deep Purple [Poznan]
• Sandra [Szófia]
• bármelyik Harlem Globetrotters buli a volt Jugoszláviában.

1990-ben Agrigentoba ment (Szicília) a KFT együttessel. Ott találkoztak egy orosz népi kórussal, és megszülettet a Baba Yaga. A lemezt a Tom-Tom Stúdióban vették fel, ahol csomó jó zenésszel lehetett találkozni. Közben Bornai Tibor bevette Jamie-t Koncz Zsuzsa zenekarába, ahol szintén csomó jó zenésszel lehetett találkozni.
Dolgozott együtt Révész Sándorral, Pierrot-val, Gerendás Péterrel, a Nyers zenekarral (lemez), a Patikával, Orsival, Mester és Tanítványai zenekarral, Kiddel, stb.
2001-ben összeraktak egy dalötletet Hrutka Robival, ami megtetszett egy mobiltelefon-társaságnak. Sláger lett belőle, abból pedig egy zenekar és élete legtermékenyebb, legharmonikusabb, legizgalmasabb és legeredményesebb 8 éve vette kezdetét.
Játszottak itthon és külföldön, sok és kevés embernek, jó bulikat és rosszakat. Készítettek nagylemezeket, klipeket, EP-ket, DVD-ket. Jártak Franciaországban zenét szerezni, Dublinban klipet forgatni, megtöltötték néhányszor a Zöld Pardont, a Művészetek Palotáját, a Millenáris-t és a Morrison's-t, és köréjük gyűlt az ország legkedvesebb és leghűségesebb közönsége.

Jamie szavai szerint „Ha olyan ember lennék, aki képes egy helyben maradni, akkor boldogan leéltem volna az életemet ebben a zenekarban.
Köszönöm Galambnak, Dominak, Gijónak, Ákosnak, Attilának, Gergőnek, és főleg Robinak életem legemlékezetesebb pillanatait! De a zenész az zenész: az a dolga, hogy azt csinálja, ami belülről jön…”

Ez idő alatt is nagyon sok emberrel-zenekarral dolgozott együtt: az Anna & the Barbies, Kovácsovics Fruzsina, Rúzsa Magdi, a V'Moto Rock, Roy&Ádám, Für Anikó, Schmidt Vera, stb.
Most új vizekre evez, kicsit labilisan, kicsit félve, de hisz benne, hogy jól alakul majd minden, hiszen sok jó, új és régi barát segítségére számíthat.
Két fia van, Martin és Robin.
Nekik tetszik az új zene.
Az már majdnem elég is.
Majdnem…
 

 

HONLAP


VIDEÓ


FELVÉTELEK